top of page
Search

De Koning Boudewijnstichting financiert een tweede fietsinfrastructuur in Jette

De gemeenteraad van 28 juni heeft de overeenkomst goedgekeurd tussen de gemeente Jette en de Koning Boudewijnstichting voor de financiering, via het Bike Fonds, van een nieuw fietspad. Het fietspad komt op het zuidelijk deel van de Heilig Hartlaan, tussen de Secretinlaan en de het rondpunt Lorge. Het gaat over een ontbrekende schakel van 300 meter fietspad tussen de Secretinlaan en het rondpunt Lorge. Een belangrijk plek, met in de buurt zowel scholen, als sportinfrastructuur, parken, een ziekenhuis en het stationsplein. De plannen zijn ingediend bij het gewest, voor de aanvraag van de bouwvergunning.

Veilig naar school


Het project zal de route naar het Heilig Hart college en collège Sacré Coeur aanzienlijk veiliger en gezonder maken voor de fietsende kinderen en hun ouders. Op die manier kunnen we nog meer scholieren overtuigen met de fiets te komen.

Nathalie De Swaef, schepen van Mobiliteit : “ Onze kinderen hebben recht op een veilige route naar school. Voor mij is dit een prioriteit die zich vertaalt in de creatie van schoolstraten, de beveiliging van kruispunten, de aanwerving van extra personeel, minder transitverkeer in de wijken en sensibilisering gevolgd door politiecontroles aan de schoolpoort.”


Een ontbrekende schakel op gewestelijke fietsroute 12b

Het nieuwe fietspad zal de gewestelijke fietsroute 12b op Jets grondgebied vervolledigen. Deze fietsroute verbindt Brussel met Wemmel op een veilige en comfortabele manier. In 2019 brachten we twee verbeteringen aan, namelijk de heraanleg van het fietspad op de Crocqlaan en de creatie van een woonerf in de Hoornaertstraat. In 2022 werd, in het kader van de werken Kerkhof van Jette, een fietspad aangelegd op de Secretinlaan. Binnenkort volgt, in hetzelfde kader, fietsinfrastructuur op de Ontmijnerslaan. Dan rest enkel nog het stukje Heilig Hart dat gefinancierd zal worden door de Koning Boudewijnstichting.


Ter voorbereiding van dit dossier telden de Gracq en Fietsersbond Jette in 2021 het aantal fietsers dat tussen 7u30 en 9u passeerde (in alle richtingen) ter hoogte van het rondpunt Lorge. Ze kwamen uit op 439 fietsers.


We wachten nog op de bouwvergunning, maar ook wanneer we die hebben, zullen de werken niet meteen kunnen starten. Gezien de twee grote werven in de buurt, nl de heraanleg van de Theodorstraat en het project Kerkhof van Jette, kunnen de werken pas plaats vinden wanneer deze werven afgerond zijn. We hebben het dus over eind 2024, begin 2025. Dit is opgenomen in de overeenkomst met de Koning Boudewijnstichting.De financiering door het Bike Fonds bedraagt 151.800 EUR. De gemeente zelf zal de herasfaltering van de straat en de heraanleg van de boorden op zich nemen, voor een bedrag van ongeveer 60.000 euro.

Het gaat om het tweede project in Jette dat steun krijgt van het Bike Fonds van de Koning Boudewijnstichting, na de fietsers- en voetgangersbrug over de Toussaintstraat, die beide delen van de Rivierendreef met elkaar verbindt.


Contact:

· Nathalie De Swaef : 0473 78 81 92

· Bernard Van Nuffel : 0486 36 21 79
10 views0 comments

Comments


bottom of page