top of page
Search

De gemeente Jette krijgt steun het Gewest voor de realisatie van haar Bomenplan

De gemeente Jette krijgt steun het Gewest voor de realisatie van haar Bomenplan

De gemeente Jette wil het aantal bomen dat in de gemeente wordt geplant in de toekomst verhogen. "Het Gewest heeft ons initiatief zojuist gesteund door de gemeente een zeer welgekomen subsidie van 40.000 euro toe te kennen", aldus schepen Bernard Van Nuffel (Ecolo-Groen), bevoegd voor Beplanting en Stadsontwikkeling.


Het Bomenplan van de gemeente Jette - dat deel uitmaakt van het Lucht-Klimaatplan van de gemeente - heeft tot doel de opwarming van de aarde tegen te gaan en de luchtkwaliteit te verbeteren door de aanwezigheid van bomen in het stadslandschap van Jette aanzienlijk te verhogen, om zo de impact van hittegolven te verminderen en de biodiversiteit te ontwikkelen.


Het Bomenplan moet bijdragen tot het ontstaan van koelte-eilanden, dit onder andere in het zuiden van de gemeente. Dit deel van Jette, waar groene ruimten ontbreken, heeft te lijden onder te hoge temperaturen tijdens hittegolven, zoals te zien is op de kaart van de koelte-eilanden van Leefmilieu Brussel[1]. Dit is niet onbelangrijk, aangezien deze hoge temperaturen 's nachts gezondheids- en welzijnsproblemen veroorzaken.

Algemeen gesteld zal het bomenplan de luchtkwaliteit verbeteren, de biodiversiteit in stand houden en de voedselautonomie versterken en bijdragen tot het welzijn en de geestelijke gezondheid van de inwoners.


De opmaak van het bomenplan zou tegen het einde van de eerste helft van 2022 voltooid moeten zijn. Het plan zal beginnen met de actualisering van de geïnformatiseerde inventaris van alle bomen op de gemeentelijke wegen in Jette. Zij zal bepalen hoeveel extra bomen de komende jaren zullen worden geplant en op welke plaatsen deze aanplantingen bij voorrang zullen plaatsvinden. Deze aanplantingen zullen plaatsvinden op de openbare weg, maar ook op pleinen en rotondes, achtertuinen, enz. Inwoners en verenigingen zullen bij het proces worden betrokken.


Het Brussels Gewest zal deze gemeentelijke inspanning ondersteunen via een subsidie van 40.000 EUR zodat het onder andere ook mogelijk wordt om via jobcreatie voor één jaar het plan verder te laten uitwerken.Bernard Van Nuffel, schepen van Aanplantingen en Stadsontwikkeling (Ecolo-Groen): "In afwachting van de voltooiing van ons Bomenplan grijpen we elke gelegenheid aan om het aantal bomen dat in de openbare ruimte wordt geplant, alvast op te voeren. Zo heeft het Pannenhuisplein in 2020 kunnen genieten van de aanplanting van een tiental extra bomen. En in de wijk Ongena-Serkeyn, in de buurt van Simonis, is de aanplanting van een tiny-forest voorzien".


Contact : Bernard Van Nuffel, schepen, Ecolo-Groen Jette: 0486 36 21 79

34 views0 comments

Commentaires


bottom of page