06 jul 2019

Speech Nathalie De Swaef - 11 juli viering

Welkom op ons 11 juli feest. Een feest dat niet toevallig hier plaats vindt, op het terrein van E-Collecto, een intiatief van het buurtcomité Dupré & Co. 11 juli is het feest van de Vlaamse gemeenschap en van elk die vindt of voelt dat hij op de één of andere manier deel uitmaakt van die gemeenschap: de Nederlandstalige Brusselaars, de Brusselse Vlamingen, de tweetalige gezinnen, de anderstaligen met kinderen in het Nederlandstalig onderwijs, de cultuurliefhebbers, de bibliotheekbezoekers… Welkom, bienvenu. Ook E-Collecto, het prachtige terrein dat we vandaag gekozen hebben als locatie voor ons feest, is er gekomen dankzij een gemeenschap: gezinnen die in deze straat wonen en die zich engageren om de straat aangenamer te maken. Veiliger, groener, en vooral met meer ruimte voor ontmoeting.

De straat is geen neutraal gegeven, geen decorstuk bij ons leven. De  straat speelt een rol in hoe mensen denken en wat mensen doen. De gemeente heeft hierin een verantwoordelijkheid en Jette neemt die ook op.

Woonerven, rustbanken op veelgebruikte voetgangerstracé’s, pleinen als ontmoetingsruimte voor mensen ipv auto’s. Of activiteiten zoals Voenk, ons straatkunstenfestival waar u eind mei nog kon van genieten.

Want niet alleen de stenen maken de stad. Cultuur creëert ontmoeting en ontdekking. Op dit ogenblik werken wij met de dienst cultuur aan een nieuw lokaal cultuurbeleidsplan en wij zetten heel concreet in op die link tussen cultuur en de stad. Ik geef u, bij wijze van voorbeeld, een aantal van de vragen die dienen als vertreksbasis. Hoe evolueren naar een buurt waarin mensen hun talenten kunnen ontwikkelen en tonen? Een buurt die aanvoelt als een uitnodigende plek? Die aanzet tot ontmoeting in diversiteit?

En ook de Jettenaren zelf investeren in de straat. Jullie buurtcomité bvb met de moestuin, broodoven of gevelbanken. Met een feest van de buren, een auberge espagnol, een wijkvergadering. Activiteiten zoals Jam’in Jette of Wheelchairity. Wanneer wij dit jaar door Bruzz zijn uitgeroepen tot de leukste gemeente van Brussel, dan is het denk ik owv het samenspel van een gemeentebestuur en bewoners die elk doen waar ze goed in zijn en die elk, op hun manier, inzetten op verbinding.

 

Lange tijd had Jette de reputatie van een wat slaperige plek aan de grens met Vlaanderen te zijn. Het dorp in de stad. Ik hoef het niet ver te zoeken. Zelf kocht ik 15 jaar geleden een huis dat toevallig in Jette ligt. Vandaag doet het deugd te merken dat mensen bewust een woning in Jette zoeken. Beetje bij beetje heeft de gemeente een gezicht gekregen. Het dorp in de stad staat vandaag voor leefbare stedelijkheid, stad op mensenmaat. Dat is, gezien de bevolkingsgroei, best wel een uitdaging. Jette is één van de strerkste groeiers van ons gewest. Ik begrijp dat dat voor sommigen kan overkomen als een bedreiging, terwijl anderen hierin juist mogelijkheden zien.

Tegelijkertijd blijft Jette, in de rest van de statistieken, erg gemiddeld. Geen grote pieken hier in inkomens, werkloosheidscijfers of andere. Geen gigantische dualiteit tussen rijk en arm. En zo staat middelmaat ook hier weer voor leefbaarheid. En zijn we dan misschien wel gewoontjes in de cijfers, maar tegelijkertijd razend ambitieus in onze stadsvisie.

 

Afsluiten doe ik graag met twee van de zes liedjes die door België werden gekozen om te worden opgenomen in het eerste liedboek van de Europese Unie, the European Union Songbook. Bruxelles van Jacques Brel vanzelfsprekend. Le temps où Bruxelles bruxellait. Die tijd is terug. Wij, de Brusselaars zelf, kunnen die terugbrengen, door zorgvuldiger om te gaan met de stad en met elkaar.  En dan zijn we weer bij het begin van mijn verhaal: deze locatie en de rol van wijkcomité’s waarvan Dupré & Co een prachtig vb is; en bij de verantwoordelijkheid van de gemeente om ontmoeting te faciliteren dmv infrastructuur of cultuur. En als tweede lied ‘Ik hou van u’ van Noordkaap: “We waren bijna echt vergeten hoe schoon de zomer wel kan zijn”. Soms heb ik de indruk dat ze dat in Vlaanderen een beetje vergeten zijn. Maar wij hier in Brussel niet. Merci. Ik hou van u.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.